2013. február 13., szerda

A hajápolásról - szilikonnal vagy sem?

Mostanában egyre jobban érdekel a hajápolás témaköre, az általam használt termékeket láthattátok pár hete ITT, most pedig azokat a szempontokat foglalom össze ami alapján kialakult nálam a bevált "szokás".
Bevallom eleinte engem is elragadott a szilikonmentes láz, le is cseréltem mindent - sampon, balzsam, a szilikonos hajvégápoló a kukába - és belevágtam a természetesebb hajápolás közepébe. A kezdeti nehézségeken ugyan átlendültem és tudom hogy időre van szüksége a hajnak és a fejbőrnek hogy megszokja a változást, de türelmetlen vagyok... Ugyanis a hajam az egyetlen amivel mindig is elégedett voltam és szeretem, szép hosszúra meg is nőtt. Azt szeretem ha fényes és illatos. Puha és rendezett. Könnyen kezelhető. Ezeket viszont nem kaptam meg teljesen szilikonmentes termékektől. Így végül is a félmegoldás  mellett döntöttem, miszerint a samponom megmarad szilikonmentesnek és a fejbőrömre, hajtövekre továbbra sem kerül szilikon. Míg a hajáplókban pedig azokat a termékeket keresem amik minél több pluszt adnak a hajnak. Azt már láthattátok hogy az új "csodaszerem" a száraz és kócos haj ellen a L'Oreal selymes olaja, mely ragyogást és fényt ad a száraz hajvégeknek, valamint továbbra is kutatom azokat a termékeket amik extra ápolást adnak.
Már számos márka - köztük a L'Oreal is rendelkezik saját professzionális termékvonallal, melyet vezető fodrász szakemberek közreműködésével fejlesztettek ki, így elméletileg az otthonunkba is eljuthat egy profi szakértelme ezen termékeken keresztül. Kicsit körülnéztem a L'Oreal háza táján és sok számomra új termékkel rendelkeznek a professzionális vonalon, melyek nálunk is elérhetőek, érdemes szétnézni náluk.
 Nem tudom ki hogy van vele, de nekem az a szó egy terméken hogy "Professzionális" mindig egy kicsit többel kecsegtet, bizalomgerjesztő - mindemellett nem árt persze a neten utánaolvasni milyen vélemények születtek már az adott termékről. Például találtam egy összehasonlító írást a Mythic oil és a sima Selymes olaj párosról, melyben a szerző azt állítja hogy mindkét olaj egyformán jó! Ha érdekel a teljes cikk ITT elolvashatod!

A professzionális termékek közt is kezd terjedni a naturálisabb vonal, mellyel a sokak által kedvelt szilikon (és parabén) mentes termékeket ültetik professzionális környezetbe, azaz lassan egy jobb fodrászatban már nem fognak meglepődni azon ha valaki "szilikon mentes frizurát" kér. Vagy esetleg tudok olyan fodrászatot ahol már van ilyen? :)
A natúr termékek amellett hogy szilikon és parabén mentesek, általában mesterséges színezőanyagot illetve illatanyagot sem tartalmaznak és minimum 99% -ban teljesen természetes összetevőkből állnak.

Természetesen a hajunkat nem csak kívülről kell ápolni, sőt! Sokkal több múlik azon hogy belülről megkapjon minden fontos tápanyagot ami a növekedéséhez kell. Akinek hullik a haja ne féljen kipróbálni hajhullás elleni vitaminokat, olajat! Én megtaláltam a számomra legmegfelelőbbet - Dr.Chen Hair Revall - ez bátran merem ajánlani, már sok ilyen hajvitamint próbáltam de ez az egyetlen ami bevált. Emellett tényleg nagyon fontos a megfelelő mennyiségű folyadék bevitel! Ez nem csak a haj növekedését segíti hanem sokkal fényesebb is lesz tőle a hajunk.  A végére hagytam néhány jótanácsot, amit mindenképp érdemes megfogadni - függetlenül attól hogy szilikonos vagy mentes terméket használsz:
- hajmosás: a sampon mennyiségénél a kevesebb több elvet követve kevés sampont tegyél a hajadra és habosítsd fel,
- hajbalzsam: a legjobb ha ezt (is) hígítva teszed fel, sokkal könnyebb eloszlatni,
- öblítés: nagyon fontos hogy a sampont és a balzsamot is maradéktalanul eltávolítsuk a hajból és a fejbőrről is. A túl hideg és a forró vizet is kerülni kell.


Ti hogy álltok a szilikonokkal? Teljesen elkerülitek vagy a félmegoldást választottátok mint én is?

10 megjegyzés:

mdollasnails írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Anett írta...

Ági: hát igen, a félmegoldás sosem tökéletes, de úgy vagyok vele egyelőre hogy megpróbáltam és nem ment, így annál maradtam hogy legalább a hajtőre/fejbőrre nem kerül szilikon. Aztán majd egyszer újra megpróbálom elhagyni a szilikonokat, teljesen :)

bettynova írta...

Ági: nem értek veled egyet, egyrészt a hajunknak a töve meg a fejbőrünk az élő rész, másrészt meg mindenkinek más válik be...nekem a teljesen szilikonmentesség nem volt semmi extra, igaz nem is kócosodott és nem is lett fénytelen sem....így félszilikon-mentesen viszont ezer százalékig meg vagyok elégedve, a fejbőröm nagyon jól érzi magát, gyakorlatilag elég lenne 5 naponta hajat mosnom, annyira nem zsírosodik, nem hullik, tök jó, viszont a hajvégekre meg rákenek akármit, mert az sosem érintkezik a fejbőrömmel, szóval nem szilikonozom vissza a bőrömet--egyébként a festés sem vmi természetes dolog...én úgy vagyok vele, amíg festem a hajam addig nincs értelme teljesen szilikonmentesnek lenni,,,ha hennával festeném akkor ok. de így ..

Anett írta...

bettynova: ezek szerint Te is a félmegoldást választottad, valahogy úgy vagyok ezzel ahogy Te is, ha már a fejbőrömet és a hajtövet nem éri szilikon már azzal is tettem egy kis lépést az egészséges hajkorona felé. És bizony, a hajfestékek szintén nem éppen természetesek...

Viki Esztergályos írta...

Én is ugyanígy vagyok, mint Te, a félmegoldás híve vagyok. Azaz szilikonmentes sampon, balzsam, de a hajvégápolóm szilikonos, sőt ugyanez, amit Te használsz. :)
A hajam nem festetem, teljesen elégedett vagyok így. :) Az én meglátásom is az, hogy a hajtöveket ne érje a szilikon.

PAncsi írta...

Én most kezdek majd bele a szilikonmentességbe - szép fokozatosan, ha elfogynak a régi dolgaim (kidobni nem akarok semmit).
Kíváncsian várom, hogy hogy tetszik majd a hajamnak ez az új módi.
Vásároltam kókusz- és argánolajat - eddig nagyon tetszik a hajamnak, az éjjeli olajos pakolás után sokkal könnyebb kifésülni a hajam, talán a hajvégápolót is el tudom hagyni.
Gondolkodom, hogy kipróbálom a samponszappanokat (sőt mi több, megpróbálok én is készíteni magamnak), az lenne csak igazán természetes ápolás a hajnak.

Yvusss írta...

Én sokáig használtam az alterra gránátalmás sampont balzsamot, de nem volt szép, selymes a hajam tőle..aztán nemrég váltottam a Schauma silikonfrei termékekre és nekem ez nagyon bejött! : )

Rami írta...

alterra termékeket használok,szuperek,imádom őket.
Jutától kaptam egy olajkeveréket, amit imádok, annyira jót tesz a hajamnak.
Az Yves Rocher samponra nagyon kíváncsi vagyok,lehet teszek vele egy próbát.

mia írta...

én már egy éve váltottam szilikonmentesre, és abszolute megéri! nekem a bőröm és maga a fejbőröm is érzékeny, és sikerült valami nagyon galád fructis-os cuccot a fejemre kennem, utána fél évig azzal szenvedtem, hogy nagy darabokban (értsd, tényleg nagy!) foszlott a fejbőröm... és ezt úgy, hogy elhagytam a sampont, és még egy csomó ideig kúráltam mindenfélével, mire visszaállt rendesre. a félmegoldás nekem is tetszik, majd kíváncsi lennék a tapasztalatokra :D aki pedig habozik az yves rocher sampon miatt, ne tegye! az egy csodaszer, és mégcsak nem is aranyáron mérik :D

Gabica írta...

Engem nem zavar a szilikon, bár még a "szilikonmentes láz" előtt használtam szilikonos hajvégápolót, amit a fodrászkellékesből szereztem be, gondoltam a töredezett hajvégekre milyen jó lesz és mivel ezt ajánlották hát megvettem...kár volt, úgy tönkre vágta a hajamat, hogy szörnyűbb volt a helyzet mielőtt elkezdtem használni. Nekem már nagyjából kialakult, hogy mik azok a termékek, amik beváltak és általában ezek tartalmaznak szilikont.

Megjegyzés küldése

 

Beautycrumbs Copyright © 2011 -- Template created by Beautycrumbs -- Powered by Blogger