2019. február 27., szerda

Miért jó együtt alkotni a gyerekekkel? (+VIDEÓ)


Bevallom nem vagyok egy "kreatívmami" sőt "diyguru" sem, bár szerintem ezt már többször mondtam. Mégis fontosnak tartom, hogy a gyerekeim ne csak a konyhában lássanak alkotni, vagy épp a tükör előtt, hanem együtt is készítsünk valami izgalmasat, valami maradandót. Az óvodának hála van néhányszor kapott házi feladatunk is, így kénytelen-kelletlen beépült az alkotó tevékenység a hétköznapjainkba. 



Ötleteket honnan is vehetnék máshonnan mint az internetről, hiszen kéznél van mindig, bár nagy hátránya hogy csak én "nyúlhatok hozzá". Ugyanis ha előkerül a laptop, vagy a mobiltelefon - bár annak a kijelzője olyan kicsi, hogy szerintem alkalmatlan rajta ötleteket böngészni - akkor a gyerekek persze azonnal inkább csak néznék a tartalmat, de nem állnának neki alkotni. Ilyenkor jön jól egy kreatív könyv, amit lehet lapozgatni, bármikor leemelhető a polcról, nem mellesleg teli van színes és alkotásra buzdító témával. 



Ez az 51 játékos ötlet wc-papírgurigára című könyv pont ilyen. A videóban mutatok belőle részleteket is, hogy milyen állatkákat, épületeket és egyebeket lehet alkotni a segítségével. Azt szeretem még benne, hogy nincs különösebb anyagszükséglete, hiszen üres papírguriga általában mindenkinél keletkezik, ehhez csak valami színező alkalmatosságot kell keríteni, és ha szeretnénk akkor ragaszthatunk, vághatunk, hajtogathatunk még hozzá ezt-azt. Tényleg csak a kreativitásunk szabhat határt az alkotásnak, ne féljünk új anyagokat bevetni és kedvünkre kísérletezni a gyerekkel. Nálunk például volt már gomb szeme is a nyuszinak, vagy ragasztottunk már gyöngyöket is a pocakjára díszítésnek. A könyv minden alkotáson szépen végigvezet és ábrával is mutatja hogy melyik lépésben mit kell csinálni, így a gyerekek is könnyedén tudják követni a folyamatot. Azt is leírja, hogy az adott témánál milyen anyagszükségletre kell számítani, milyen eszközöket készítsünk elő. Én egyébként mindig mindent előveszek az a tuti, mert volt már olyan hogy spontán továbbfejlesztésre került az adott jószág, amit alkottunk. Mint fentebb írtam, tényleg nem kell extra dolgokra gondolni, egy kis filcanyag, mozgó szemek, ragasztó, olló, esetleg szívószál és már kezdődhet is a kreatívkodás.



És hogy miért is jó mindez? Mert értékes együtt töltött pillanatokat ad, közös élményt és persze az alkotás örömét is jelenti. A kicsik megtanulják a segítségével, hogy alkotni öröm, sikerélménnyel gazdagodnak és fejlődnek a finom motorikus képességeik is. Ha érdekel, mi hogyan szoktunk együtt alkotni, és belekukkantanál a könyvbe is, akkor nézd meg ezt a videót:



Ti szoktatok valamit közösen alkotni?
Anett

*a könyvet az Álomgyár kiadótól kaptuk

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 

Beautycrumbs Copyright © 2011 -- Template created by Beautycrumbs -- Powered by Blogger