2021. szeptember 17., péntek

A hidrolátumok 3 jótékony hatása

 

Sziasztok! A mai bejegyzésben a hidrolátumokról lesz szó. Nem egy újdonságról van szó, és "hétköznapibb" nevén már biztosan hallottatok róla, hiszen nem másról van szó, mint a virágvízről, és az ő jótékony hatásáról a bőrünkre. Merthogy a kozmetikai ipar előszeretettel használja fel, mint alkotóelem a különböző virágvizeket, és most nézzük meg kicsit közelebbről, miért is jó számunkra ez.



Mi az a hidrolátum?

A hidrolátum, vagy más néven virágvíz, vagy aromavíz az illóolajok desztillációjának értékes mellékterméke. A párlatkészítés során az olajos rész lesz maga az illóolaj, míg a vizes rész a virágvíz, amely tartalmazza mindazt a vízben oldódó hasznos és értékes anyagokat, mint az illóolajok, csak kevésbé koncentrált formában. Mivel ebben a kímélő formában sokkal szélesebb körben használhatók, mint maga az illóolaj (például mert kevésbé allergizál) ezért számos területen előszeretettel használják ezeket a virágvizeket, mint például a kozmetikában is. Ha érdeklődsz a slow szépségápolás iránt, akkor a hidrolátumot Neked találták ki, mivel létrehozása minimális környezeti terheléssel jár, és a végeredmény is igazán természetközeli.


Szinte bármilyen növényből készíthető ez a jótékony víz, melyet akár belsőleg is fogyaszthatunk. Ez esetben mindenképp érdemes utána nézni, melyek alkalmasak fogyasztásra, és naponta mennyi az ajánlott mennyiség belőle. Én egyelőre csak az arcápolásban használom őket, így most is csak erről a területről lesz szó.



3 kedvenc felhasználási területem

A különböző virágvizek jótékony hatása nem csak a bőrünkre nézve pozitív, hanem hangulatunkra is, sőt még fájdalomcsillapításra is bevethetőek. Mivel nagyon kíméletes összetevők tekintetében ez a víz, ezért gyermekeknél is alkalmazható, például egy játszótéri kis horzsolásnál csodát tud tenni a levendulavíz. A levendula már illatával is megnyugtatja az embert, de antibakteriális hatása révén nyugtatja a sérült bőrt és csillapítja a fájdalmat is.

Az első terület tehát...

A bőr nyugtatása. Nem muszáj sérülésnek lennie, bármikor jól eső megnyugvást nyújthat bőrünknek egy friss virágvíz. Napégés esetén például hűsít és hidratál, nem szükséges "kenegetni", így kíméli az irritált bőrt. De egy meleg nyári napon simán arcpermetként is bevethető. Nekem ilyen alkalmazásra a kedvencem a rózsavíz, a könnyed virágillatával elvarázsol, üdévé teszi a bőrt és a lelkemnek is jól esik. Persze nyugodtan bele lehet építeni egy komolyabb reggeli arcápolási rutinba is, a szérum előtt vagy akár utána is, egy nappali krémmel kombinálva igazi hidratáló bomba az arcbőrnek, és garantálja az egész napos puhaságot. Nagyon szeretem a Weleda rózsás termékvonalát, több arcápolójuk is van rózsavízzel felturbózva, ez a könnyed szemkörnyékápoló például a formulájának köszönhetően gyorsan és hatékonyan hidratálja a szem körüli finom, érzékeny bőrt, és olyan enyhe illata van, hogy az arra érzékenyek is tudják használni minden gond nélkül. 




Másodszor...

Arctisztításra is remekül haszálható, pár csepp egy korongra és már lehet is vele áttörölni az arcunkat. Smink eltávolítására ugyan nem alkalmas (szerintem, vagy legalábbis a nehezebb dolgokat, mint például a szempillaspirál, azt nem szedi le) de a napi szennyeződéseket szépen el lehet vele távolítani a bőrről. Mivel nem szükséges leöblíteni, így utána is élvezhetjük a kellemes illatot a bőrünkön.


A harmadik terület... a nyugtató hatása, amit számos módon tudunk kihasználni. Az én kedvencem parfümként való használata, fújok belőle egy keveset a fülem mögé, dekoltázsomra, csulómra, (nyáron a térd- és könyökhajlatomba is) és élvezem, ahogy körülleng a kellemes illat. De ha szomorúnak vagy feszültnek érzem magam, akkor is jól jön pár fújás ebből a könnyed illatból, és máris kisimulnak az idegeim, hiszen a rózsa hidrolátumnak harmonizáló, kiegyensúlyozó hatása is van.


Ti próbáltatok már valamilyen virágvizet?

Anett


* a bejegyzés a Notino-val együttműködésben készült



 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 

Beautycrumbs Copyright © 2011 -- Template created by Beautycrumbs -- Powered by Blogger