2023. március 23., csütörtök

Így ápold a töredezett hajad - tippek és termék ajánló

 

Sziasztok! Életem során sokat változott a hajtípusom, gondolom sokan  vagyunk úgy, hogy fiatalabb korban még erős, dús hajkoronával rendelkezünk, aztán az évek múlásával egyre gyengébb és töredezettebb lesz a hajunk szerkezete. Nálam pont ez a folyamat ment végbe, így az idők folyamán folyamatosan építettem be a hajápolási rutinomba az újdonságokat, és vezettem ki azokat a lépéseket/termékeket, amik még inkább rontanak a helyzeten. Ebben a bejegyzésben megosztom Veletek, hogy nekem milyen technikák és trükkök váltak be, illetve milyen termékeket szeretek használni, hogy a hajam kevésbé legyen töredezett.



A töredezett haj problémája elég sokakat érint, szinte mindenki találkozott már vele valamilyen formában (a szerencsésebbek csak látták másnál, vagy olvastak róla). Látszatra egy fakó, kócos frizura jelenik meg lelki szemeink előtt, amely durva tapintású és száraz is, nehezen kezelhető vagy formázható, tehát semmiképp sem kelt egy egészséges összképet. A töredezésnek számos oka lehet, kezdve az elégtelen folyadékbeviteltől, a környezeti hatásokon át a túlzásba vitt hajformázásig, így nem árt alaposan átgondolni, hogy melyek azok a tényezők, amik nálunk szerepet játszhatnak ennek a folyamatnak a kialakulásában. 


Mitől töredezhet a hajunk?

  1. Nem megfelelő mennyiségű folyadék bevitel: a hajunkat is kell belsőleg hidratálni, így rá is hatással van az elfogyasztott folyadék mennyisége,
  2. Hőhatás: a hajszárító, ahogy a nevében is benne van szárít, de emellé jönnek még a különböző hőhatású eszközök, úgy mint a hajegyenesítő, a hajsütővas, kreppelő.
  3. Vegyi anyagok: a hajfesték és a dauer is egyértelműen szárítják a hajat, sőt vannak olyan samponok, melyek a nem megfelelő PH értéknek köszönhetően szintén szárítanak.
  4. Nem megfelelő ápolás: a túlzásba vitt fésülködés egy nem a hajtípusnak megfelelő eszközzel szintén csak ront a haj állapotán, illetve a törülközővel történő "dörgölés", amit a vizes hajon szoktunk elkövetni, szintén nem tesz jót a hajnak,
  5. Gyakori hajmosás: bizony, az ápolást is túlzásba lehet vinni, hiszen minél sűrűbben mosunk hajat, valószínűleg annál gyakrabban éri hőhatás is, illetve vegyi anyagok is,
  6. Környezeti tényezők: az UV ellen a hajunk is védeni kell, és akkor még ott van a szmog is, mint károsító tényező,
  7. Betegségek és táplálkozási zavarok: nem árt tudni, hogy a töredezettség hátterében akár egy betegség is állhat, így ha megvizsgálva a fenti tényezőket úgy látod nálad egyik sem áll fenn, akkor érdemes lehet egy alapos kivizsgálás is.

Tippek a töredezett haj kezelésére


Ha már megtörtént a baj, akkor elsőként érdemes ellátogatni a fodrászhoz, és egy picit vágatni a hajvégből. Tudom, rosszul hangzik, de van amikor megéri beáldozni pár centit a hajhosszból, hogy egy rendezettebb, egészségesebb kinézetű frizurát kapjunk. Akik a természetesség hívei, bátran használhatnak az otthon található növényi olajokból a hajra is, a kókuszolaj például kiváló erre a célra is. Érdemes a kezünkben kicsit felmelegíteni az olajat, mielőtt felvisszük a hajvégekre, mert így jobban kifejti hatását. A ricinusolaj pedig közismerten hajnövesztő hatással is bír, így két legyet üthetünk egy csapásra. Mivel az olajok gazdagok E-vitaminban és antioxidánsokban, így nemcsak segítenek lezárni a haj külső rétegét, hanem segítik a regenerációját is, valamint védik a hajat a további kiszáradástól.

Ami nálam még bevált és nagyon sokat dob a hajam állapotán, az a víz hőmérséklete. Számomra fontos, hogy a hajmosást egy kellemes meleg vízzel kezdjem, és fokozatosan haladjak a kissé hűvösebb irányba. Ezzel fényesebb és könnyebben kezelhető lesz a hajam, ráadásul kevésbé zsírosodik a fejbőröm is. Ha végeztem a mosással, óvatosan törölközőbe csavarom és így hagyom amíg fogat mosok, és végigmegyek az esti arcápolási rutinomon. Így rövidebb ideig kell csak kitennem a hajszárítózásnak.



Az ápoló termékek közül azok a kedvenceim, amiket nem kell leöblíteni, és számos olyan összetevője van, ami a hajam szépségét garantálja. A spray változat ráadásul kényelmes használatot is biztosít, mert csak pár fújás, és egyenletesen fel is lehet vinni mindenhova a terméket. Az Elseve Extraordinary Oil egy komplex hajápoló olaj, ami mindent tud, amire csak szükségünk lehet, ha hajápolásról van szó. Hidratál, megakadályozza a töredezést, puhává és fényessé teszi a hajat, használatával könnyen kezelhető lesz a hajunk, ráadásul kellemes illata van. Érdemes kitapasztalni, hogy a hajtípusunknak mi a legmegfelelőbb formula és összetevő, és utána már gyerekjáték lesz a hajápolás!

Neked milyen hajtípusod van?
Anett


*a bejegyzés a Notino webáruházzal együttműködésben készült

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 

Beautycrumbs Copyright © 2011 -- Template created by Beautycrumbs -- Powered by Blogger