2020. május 7., csütörtök

Hozd előrébb a nyarat! - önbarnítóval!


Sziasztok! Hamarosan itt az igazán jó idő, és pár hét múlva már nyarat írunk - legalábbis naptár szerint - így nem árt elgondolkodni azon, hogyan készíthetnénk fel bőrünket a nyári időjárásra, és mindarra, ami ezzel jár. Most nem a fényvédelemről lesz szó, bár kétség kívül az a legfontosabb, hanem egy sokakat foglalkoztató kérdéskörről, az önbarnítókról!


Kapcsolatom az önbarnítókkal


Én már a legeslegelején, a termék első hazai megjelenésekor rávetettem magam és rajongója lettem ezeknek a termékeknek. Bár akkoriban még nem sok márka kínálta az ilyen jellegű termékeit, és az a néhány is elég "kifogásolható" színt és használatot eredményezett, én mégis kentem magam rendületlenül. Hogy miért? Mert én az a típus vagyok, akinek egyrészt nagyon nehezen barnul a bőre, kell egy egész nyár hogy legyen valami kellemes színem, másrészt pedig nagyon hajlamos vagyok a leégésre. Így nekem és persze a hozzám hasonlóknak nem hiába olyan érdekes ez az önbarnítós kérdéskör, járjuk körül hát egy kicsit!

Mi ez és hogyan működik? 


Az önbarnító egy olyan készítmény, amely a bőrrel reakcióba lépve idézi elő a barnaságot. Tehát úgy barnulhatunk a segítségével, hogy nem kell napra (vagy szoláriumba) mennünk. Mondhatjuk, hogy egy biztonságos, nem káros alternatíva arra, hogy szép napbarnította bőrünk legyen. Fajtáját tekintve (mármint összetevő szempontjából, mert állagra több fajta is van) két típusa van, az egyik a DHA-t tartalmazó, a másik az Eritrulózt tartalmazó, illetve létezik ezek keverékét tartalmazó is. Ezek cukormolekulákat tartalmaznak, amelyek a szervezetünkben is előfordulnak, tehát ártalmatlanok. A cukormolekulák a bőrünkben reakcióba lépnek a fehérjékkel és aminosavakkal, így alakítják ki a bőr barnaságát. A DHA hatása 6-8 óra múlva már láthatóvá is válik, míg az Eritrulóz 2-3 nap múlva látható csak, viszont hosszabban tart a hatása.

Állagra (vagy kiszerelésre) több típusa is van, vannak hab állagú termékek, vannak krémesek mint a testápoló (sőt, van önbarnítós testápoló is, az én személyes kedvencem ez a típus), de van spray kiszerelésben is. Amit én tapasztaltam ezeket illetően az az, hogy a legkönnyebb a krémes állagúakkal dolgozni, sokkal egyenletesebben tudom eloszlatni a bőrömön, ezek közül is a testápolós verziókat szeretem leginkább, mert ezek nem annyira koncentráltan tartalmazzák a barnító hatóanyagokat, így sokkal kevésbé rizikós az alkalmazásuk, vagyis kevesebb hibaaránnyal dolgozhatunk. Mert bizony ha nem figyelünk oda a felvitelre, és nem lesz egyenletesen eldolgozva, akkor csíkos/foltos (vagyis csúnya) lesz a végeredmény. Ezért van egy kis előkészület mindig, mielőtt nekiállunk az otthoni barnításnak.

Amit mindenképp tegyél meg önbarnítás előtt


1. Radírozz!

Távolítsd el az elhalt hámsejteket a bőr felszínéről, hogy egyenletesen tudd majd eloszlatni rajta a terméket. Én az arcomra nem használok önbarnítót, így erről nem tudok nyilatkozni, de a testem többi részén én szeretek cukor alapú testradírral átmenni minden részen, különösen a szárazabb területeken: térd, könyök, sarok. Bizony, a sarkadra is figyelj ha a lábadat barnítod, mert "koszos" lesz a hatás, ha a száraz sarkad is bekened, hiszen a repedésekben megül a krém, és barna csíkos lesz az a terület.

2. Hidratálj!

Ha nagyon száraz ugyanis a bőröd, akkor sokkal hamarabb, szinte azonnal beszippantja a terméket, még mielőtt gondosan el tudnád oszlatni az adott területen. Ezt a lépést az önbarnítós testápoló előtt is célszerű elvégezni, legalább is én el szoktam! Előző nap este radírozok és alaposan hidratálok, másnap pedig jöhet a barnítás.


Én hogyan csinálom?


Kezdésnek, ahogy fentebb is írtam leradírozom az adott területet, amit barnítani szeretnék. Én leginkább csak a lábaimat szoktam, hogy nem legyen akkora színbeli eltérés a felső testem és a lábaim között. Én a cukorradírokat, vagy a radírozós szemcséket tartalmazó tusfürdőt használok erre a célra. De ha épp nincs otthon, akkor egy szivaccsal simán átdörzsizem a területet.

Következő lépésként sima hidratálókrémmel bekenem alaposan a tenyerem. Igen, a tenyerem, és ez azért kell, hogy a barnító krémet ne nagyon szívja magába a tenyerem, mert erre bizony hajlamos, és akkor sárga lesz, ami elég furán néz ki és hát csúnya is. Valamint így még könnyebb lesz a barnítót eldolgozni rendesen, mert csúszik a bőrömön. Ez után kis lépésenként haladok a barnítókrémmel, egy picit kinyomok a tenyerembe és elkezdem jó alaposan eldolgozni, különösen ügyelve a hajlatokra, lábujjközekre. Ha végeztem, felveszek egy olyan ruhát, aminél nem probléma, ha esetleg a krém összefogja, és elmegyek aludni, ugyanis én mindig este, zuhanyozás után állok neki ennek a procedúrának, így nem is igazán zavar sem az illata (mert ezek a krémek elég erős és nem túl kellemes illatúak) valamint az sem zavar, ha picit még ragad utána a bőröm.

+ 1 tipp: ha biztosra akartok menni, hogy a tenyeretek ne legyen sárga, használjatok gumikesztyűt, például olyat, ami a hajfestékekhez van csomagolva.



Szerintem a megfelelő önbarnító terméket megtalálni - legyen az sima barnító vagy testápoló - nagyon nagy feladat. Sok múlik itt is a bőrtípuson, illetve hogy kinek milyen állag válik be, mi az amivel a leginkább boldogul. Én azt tapasztaltam, hogy a barnaság mértéke és intenzitása illetve "milyensége" (hogy mennyire sárgás például) az márkánként eléggé eltérő. Vannak egészen bronzos sárgás árnyalatot eredményező példányok is a piacon, de van olyan is, ami tényleg egy nagyon kellemes, napbarnított hatást eredményez. A legjobb ilyen szempontból a St. Tropez Self Tan Express, ami egy gyorsan felszívódó önbarnító hab és fokozatos valamint egyenletes barnulást garantál. Hab állaga van mégis nagyon könnyen lehet vele akár elsőre is boldogulni, mert selymes állagának köszönhetően szinte rásimul a bőrre, így kezdőknek is bátran ajánlom.




Ti használtok önbarnító termékeket?
Anett

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 

Beautycrumbs Copyright © 2011 -- Template created by Beautycrumbs -- Powered by Blogger