2017. december 14., csütörtök

Anyának is jár a téli szünet! | #momlife


Már hetek óta azon jár az agyam hogy még ezt kéne csinálni, meg azt is, jó lenne ide meg oda is elmenni, és persze a házimunka meg a torna és az irás meg a videózás...és folytathatnám még a sort, de inkább azt mondom ÁLLJ! Téli szünetre mentem!


Mivel anya nem vonhatja ki magát teljesen a forgalomból igy inkább arról van szó hogyan próbálok magamnak több időt felszabaditani. Könnyen van az aki számithat a nagyikra, 1-2-3 napra is akár mentesitve lehet a gyerek/ek alól, ezzel lehetőséget nyerve az előre főzésre, nagyobb takaritásra vagy simán csak a kikapcsolódásra. Nálunk ilyen sajnos nincs, úgyhogy beosztással kell élnem, minden napra csak egy kicsi jut mindenből, a pihenésből is meg a "kötelezettségekből" is. Nézzük én hogyan osztom be az időmet hogy a két gyerek mellett hogy jusson is és maradjon is.


1. A házimunka

Sosem voltam az a nagytakaritós fajta, én inkább felosztom több kisebb egységre a teendőket. Az lehet hogy mire végig érek a házon már akár kezdhetném is elölről, de ez pont igy év vége felé egyáltalán nem érdekel. Az ablakokat már megpucoltam az utolsó szép őszi napok egyikén, a szőnyegeken is átmentem mát tisztitógéppel valamikor novemberben, a szekrények teteje is akkortájt került portalanitásra, a többi meg majd szépen fokozatosan. Nálam alap hogy a karácsony előtti pár napban és főleg 24-én már ilyesmivel nem foglalatoskodom. Valamint azt vallom hogy ha nem hanyagoljuk el totálisan egyik helyiség tisztántartását sem, akkor karácsonykor pont elég lesz például kicsit "bespriccelni" a zuhanykabint és leöbliteni, áttörölni a kritikusabb területeket, egy lazát porszivózni és már kész is a karácsonyi takaritás.


2. Sütés-főzés

Mivel mi 24-én itthon leszünk négyesben ezért minimálisan valami kis ünnepi fogást össze szoktam dobni. Nem kell semmi extrára gondolni, tavaly például sima rántott hal volt (gyereknek halrudacska) és hozzá francia saláta. Sütinek mézeskalács és egy kis kókusztekercs. Ez nálunk évek óta igy volt. Idén újitok kicsit de ez is egyszerű lesz, lazac roston zöldfűszeres tejszines mártással, friss salátával, és piskótatekercs lesz a mézeskalács mellé. Ennyike. Ez sem fog elfogyni mert 24-én diszitjük a fát és ez minden izgalmával elnyomja az éhségünket. Tapasztalat ez is. Nyilván mindenki a saját családjának az igényeit vegye alapul, de nem most kell túlteljesiteni, a nyugalom sokkal fontosabb. Abban a szerencsés helyzetben vagyok hogy az utána következő két napban mi megyünk a rokonokhoz és nem ők jönnek, igy a további karácsonyi főzőcskézést megúsztam :) A süteményeket természetesen előbb el szoktam késziteni, főleg a mézeskalácsot, de a piskótatekercset is szerintem már előző nap meg fogom sütni, igy legalább esélye lesz elfogyni a nagyi bejglije előtt. A karácsony előtti pár napban pedig minimálisra csökkentem a főzéssel töltött időt, legalább a gyomrunk is pihen egy kicsit a "nagy hajrá" előtt. Például ilyeneket főzök akkor: tojásleves, sajtos-tejfölös tészta, cézársaláta, rántott sajt (mirelit), főzelékek. Csak semmi bonyolult vagy időigényes!


3. Énidő

Ha már az első pontban felszabaditottam némi időt a minimálisra vett takaritással, a második pontban pedig a könnyű ételekkel, akkor a karácsonyt megelőző napokban végre jut pár óra igazán magamra is! Már feltankoltam női magazinokkal és karácsonyi főzős újságokkal, fürdősóval, ezek egy jó hosszú esti lazitás résztvevői lesznek. Mivel párom itthon lesz szabadságon azon a héten igy némi gyerekmentes szabadidőt is beiktatok. Szeretek csak úgy sétálgatni szépen feldiszitett bevásárlóközpontban, olyan jó hogy arra nézek amerre akarok (és nem arra amerre a gyerek rohan), bármilyen üzletbe bemehetek (vigyázat szép tányérok, jövök!) és a saját tempómban haladhatok. Jó lenne eljutni fodrászhoz is, meg kivasalni néhány ruhánkat hogy az ünnepi asztalhoz ne gyűrötten üljünk. Bár ez huszadrangú, lásd első pont!


Nagyon boldog, laza ünnepi készülődést kivánok Nektek!


2 megjegyzés:

Kata írta...

Nagyom szimpatikus a hozzáállásod, én is hasonlóan vélekedem. Előre is kellemes ünnepeket:)

Anett írta...

Kata: köszi, Nektek is kellemes ünnepeket!

Megjegyzés küldése

 

Beautycrumbs Copyright © 2011 -- Template created by Beautycrumbs -- Powered by Blogger