2021. november 25., csütörtök

Speed cleaning - konyha (+VIDEÓ)

 

Sziasztok! A mai bejegyzésben házimunkáról lesz szó, egész pontosan a "speed cleaning" kategórián belül a konyhát fogom picit rendbeszedni. De mit is jelent az, hogy speed cleaning? Az én értelmezésemben azt, hogy egy gyors, egyszerű takarítási folyamat során rendbetesszük a ház egyik részét, jelen esetben a konyhát. Olyan kis hétköznapi takarítási rutin, aminek minden nap "bele kell férnie" a napunkba, mert lényegében a napi teendőink részét képezik, mégis megéri tudatosan készülni rá és tervezni vele, hogy még gyorsabban és hatékonyabban túl legyünk rajta.




Itt is igaz, hogy gyakorlat teszi a mestert, minél tudatosabban végzed a napi teendőket, annál hamarabb kialakul egy olyan folyamat, amit igazán magadénak érzel, és be tudsz építeni a napi rendrakós rutinba. Ez persze lehet, hogy mindenkinek mást jelent, hiszen amíg kisbaba volt a háznál én is sokkal több mindent megtettem naponta a tisztaságért, hiszen a földön mászik az a gyerek, mindent a szájába vesz, stb. Viszont nálunk például nincs háziállat, így a velük kapcsolatos részek nálam kimaradnak a napi teendők közül. Fontos tehát, hogy a saját életedre igazítsd ezt a kis takarítós szeánszt, mindent úgy alakíts, ahogy számodra a legmegfelelőbb, én most csak egy keretet mutatok ehhez, ami szabadon variálható.


A napi teendők közben nem szoktam semmi különleges eszközt vagy tisztítószert használni, hiszen ha folyamatában odafigyelek a konyhai környezetre, akkor a nap végére (vagy éppen a hét végére) sokkal kevesebb teendő torlódik fel. Érkezett hozzám kipróbálásra a Bonus Magyarországtól néhány tisztítóeszköz, így a videóban azt is megmutatom, hogy teljesen hétköznapi eszközökkel is lehet hatékonyan és gyorsan takarítani.


Amiket én hétköznap rendbe teszek a konyhában:

- elpakolok a konyhapultról, ahol jellemzően minden IS megtalálható a nap végére, játékok, üres poharak, egyéb használati eszközök. Ha ezek eltűnnek a színről máris jobb az összkép, és csak néhány perc az egész.

- áttörlöm a pultot egy nedves szivaccsal, ezzel a port és morzsákat kiiktattam. Nyilván ha a főzés során hússal dolgozom a pulton, akkor azt ott azonnal letakarítom, így a délutáni rendrakásnál már ezzel nem kell foglalkoznom.

- rendbe rakom a gyümölcsös tálat, szerencsére a gyerekeim nagyon szeretik a gyümiket, így folyamatosan kell töltenem és rendezgetnem a tálat. De nem bánom, olyan jó ránézni egy finom gyümölcsökkel megpakolt tálra, egyből meg is jön a kedvem csemegézni belőle.

- rendbeteszem a sütőt, ha tudom, hogy a legutóbbi sütésnek nyoma maradt benne. Mivel ezt mindig megteszem, így mindig csak az aktuális sütés nyomait kell eltüntetni, így könyebb a helyzetem.

- ha foltot látok a bútorajtókon azt egy nedves szivaccsal letörlöm,

- a főzőlapot mindig tisztán tartom, mert annyira szép amikor csillog-villog, és ilyenkor tudok rátenni egy kis szezonális díszt is,

- végül egy gyors felmosás ami eltünteti a napi foltokat. 


Amiket én használok takarításhoz

Egy jó "kis" formázott szivacs például rengeteg mindenre felhasználható. Ez a darab például kicsinek semmiképp nem mondható, mert jól kitölti a tenyerem, ráadásul masszív anyagból is készült, így nagyon tartós, ellenáll a kemény súrolásnak is. Azt szeretem benne igazán, hogy jól megtartja a mosogatószert, így a kézi mosogatás során kevesebb vegyszer fogy. Persze nem tagadom, amit lehet dobok be a gépbe, mosogasson ő helyettem, de például a fából készült dolgokat nem szeretem betenni, azokhoz jól jön hogy van a szivacs másik felén egy kis dörzsi csík, ami karcmentes így teflonon is nyugodtan használható. 


Az MPS dörzsi kicsit több, mint a hagyományos fém dörzsi, mert ezen is van egy vékony súrolólap, ami tartósabbá teszi, és sokkal kevésbé hajlamos az a fém rács szétbomlani, megnyúlni, és a kialakításának köszönhetően sokkal jobban kézre áll. A legmakacsabb odaégett cuccokra lehet bevetni, mivel én igyekszem folyamatosan odafigyelni az ilyen "égésekre", ezért általában elegendő a dörzsilapos felét bevetnem, de ha találok valami ragaszkodóbb foltot, akkor óvatosan a fém résszel gyorsan lekapom. Ezt teflonon nem szabad használni, és krómozott felületen is óvatosan kell azért használni a fémdörzsit, de a vékony lap itt is biztonsággal használható.


A rendrakás és takarítás végeztével már csak egy gyors felmosás hiányzik, amihez egy egyszerű de nagyszerű felmosófejet használok. Ez a pamut felmosófej gyszerű, mert nincs rajta semmi extra dörzsi rész és olcsó is, viszont nagyszerű, mert újrahasznosított anyagokból készült, és ha elhasználódott, akkor a kupakja mehet a műanyag szelektívbe, a szálak pedig a papír közé, tehát teljes mértékben újrahasznosítható. Ráadásul 3 különböző méretben kapható, L, XL és XXL közül választhatunk. Mivel a konyha nálunk nem bejárós, azaz kinti cipővel nem járkálunk be, így hétköznap csak egy gyors forró vizes felmosással tüntetem el a napi használatból eredő foltokat.



Remélem kedvet kaptatok egy kis gyors takarításhoz, ha kell még egy kis motiváció, akkor nézzétek meg a videóm is, itt:



Ti milyen hétköznapi praktikákat alkalmaztok a konyha rendben tartására?

Anett

*a bejegyzés a Bonus Magyarország Kft.-vel együttműködésben készült

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 

Beautycrumbs Copyright © 2011 -- Template created by Beautycrumbs -- Powered by Blogger