2020. július 3., péntek

Így jártunk a szúnyogokkal - tippek vakarózás ellen


Sajnos nagyon aktuális a téma nálunk ismét, és gyanítom más családoknál is. Ugyanis az elmúlt hetek esőzéseinek meg lett a hatása - sajnos nem csak a növényzet lett dúsabb tőle - nem lehet megmaradni a szúnyogoktól... Már jártasak vagyunk a témában, van pár vakarózós év mögöttünk, ezért gondoltam megosztom nálunk/nekünk mi vált be ellene!



Igen, én is ezerszer elmondom a gyermekeimnek, hogy ne vakarózzanak, mert annál rosszabb. És igen, ők sem hallgatnak rám, gondolom ez sok szülőnek ismerős helyzet lehet. Azt előrebocsátom, hogy szúnyog és szúnyog között is lehet különbség, valamint a gyermek "érzékenysége" között is. Láttam már olyan gyereket, aki tele volt csípéssel, de ha anyuka nem mondja, hogy azok szúnyogcsípések, én bizony észre sem vettem volna, mert se nem pirosak, se nem dudorosak, szóval szöges ellentétei annak, amik nálunk előfordulnak. Sajnos. 

Nálunk ugyanis enyhe allergia is társul ezekhez a csípésekhez, olyannyira, hogy már a gyermekorvoshoz is eljutottunk vele, még mikor Szofi alig volt másfél éves és kiköltöztünk a külvárosba, pont nyár elején. Mikor megláttam rajta az óriási vörös duzzanatot hirtelen arra gondoltam tuti valami pók csíphette meg, mert tényleg sosem láttam még ilyen szúnyogcsípést. Nálunk tehát ezek a nagy, vörös, dudoros csípések vannak jelen, Fanninál szerencsére kevésbé heves a reakció, de az övéi is bepirosodnak kicsit és hát viszketnek nagyon. De mit lehet ezekkel tenni?

Megelőzés

Ja, könnyű azt mondani. Bevallom őszintén, hogy azért én eléggé tartózkodom azoktól a szerektől, amit a gyerek bőrére kenek. Vagy lehet nem ez a jó megfogalmazás, de biztos értitek, szeretném minimalizálni a bőrükre kerülő bármiféle krémet. Szóval itt és most, légyszi írjatok valami természetes cuccot, ami távol tartja ezeket a dögöket! Mert én még sajnos nem találtam ilyet. Vagyis csak részben, mert jelenleg olyat használunk (sima drogériás márka), ami kb 1-2 órát bírt, de aztán már hatástalan. Szóval ez még egy előttem álló feladat, hogy hatékony távoltartó szert találjak ellenük.

Az allergiás reakcióra

Mint a méhcsípés esetén, itt is bevethető a kalcium, ennek adagolási módjáról és a konkrét készítményről mindenki érdeklődjön a gyermekorvosnál! Illetve van itthon készenlétben még egy vényköteles csepp is, szintén belsőleges alkalmazásra, az igazán makacs és rosszindulatú csípések ellen. Mert hát sajnos a mai szúnyogok már koránt sem olyanok mint a régiek.... Egy részük az irtástól (vagyis a permettől amit ellenük használnak) nem pusztul el (azonnal), és még így is képes a csípésre, ami persze hatványozottan erős reakciót vált ki az arra érzékenyeknél. Nálunk gyakori vendég a duzzadt, kemény és vörös csípésnyom, amit sokszor napok alatt tudok csak helyretenni rendesen. Mint fentebb már írtam, jártunk ezzel a gyermekorvosunknál, aki felírt egy antibiotikumos kenőcsöt ezekre az igazán csúnya csípésekre. Igen, tudom, fujj antibiotikum, de amikor a gyereknek már dupla válla van, akkorára dagadt a csípés, akkor inkább rákenem. Direkt nem írok gyógyszer nevet, ha Nálatok is fennáll ez a fajta bőrirritáció, akkor nyugodtan menjetek el vele a gyermekorvoshoz, és fog tudni segíteni! Én maximálisan megbízom a dokinkban, és mielőtt azt hinnétek csak és kizárólag ilyen "durva" dolgokat ad, mint az antibiotikumos krém, elárulom, hogy ő ajánlotta az egyik legjobb, bárki számára elérhető (tehát nem vényköteles), jó összetevőjű viszketés elleni krémet, amit valaha próbáltunk!

A viszketésre

Ott tartottam, hogy megkaptuk az antibiotikumos krémet az óriási vörös duzzanatokra, majd pedig hozzátette, hogy az Uriage Pruriced géllel kenegessük azért közben, és a többi kisebbet is. Azt hittem majd arra is valami vényköteles cuccot kapunk, ami ha beválik, utána nem tudom megvenni csak úgy, majd mindig mehetünk a receptért, de nem. Ez egy bárki számára könnyen hozzáférhető krém, tehát nem kell attól tartani, hogy ha elfogy, rohanhatunk ismét receptért. Meg is vettem és el is kezdtük használni, ezt az elsőre elég furcsa krém gélt. Az állaga is már fura volt, mert elég folyékony, így vigyázni kell vele, hogy mennyit viszünk fel. De a legfurább az a tapintása, ami ha megszárad a bőrön, akkor kissé olyan száraz, poros érzést ad. Node, nem is ez a lényeg benne, kit érdekel, ha egyszer működik!



Ez egy általános bőrnyugtató, viszketés csillapító krém. Ugyan tartósítószert tartalmaz, de ettől eltekintve szerintem nagyon szép összetevőkkel rendelkezik. Van benne egyrészt termálvíz, ami hűsíti és táplálja a bőrt, valamint kalcium, ami helyileg csillapítja a viszketést, emellett a Calamine és a Glycerin is hozzájárul az irritált terület nyugtatásához. Illatmentes és nem mitesszerképző formula, így igazán gyengéd a legkisebbek bőréhez is. Mi nagyon szeretjük, a gyerekeknek nyilván az tetszik leginkább, hogy kicsit fehérre szárad (...) engem nem zavar ez sem, mert mint mondtam, hatásos, azonnal enyhíti a viszketést, a duzzanatot és az irritációt is. Pár nap alatt el is tűnik tőle a legcsúnyább csípés is.

Én amúgy is szeretem az Uriage termékeit, nagyon széles a termékskálájuk, találtok náluk hajápolási, arcápolási és testápolási termékeket is, mind szuper Uriage termálvízzel gazdagítva!


Nálatok mi vált be szúnyogcsípésre?
Anett






2 megjegyzés:

junomano írta...

Szia!
Nagyon jó, hogy írtál erről.34 évesen,sajnos imádnak a szúnyogok.
Nekem a csípésekre,egy vattakorongra cseppentve egy pici ecet szokott segíteni.Vagy a Forever cég, First nevű spray. A többi hatástalan.

Szép napot! Júlia

Anett írta...

Szia. köszi az ecetes tippet, kipróbálom!

Megjegyzés küldése

 

Beautycrumbs Copyright © 2011 -- Template created by Beautycrumbs -- Powered by Blogger