2023. augusztus 28., hétfő

Készüljünk az iskolára! - Ajánló - Minden ami pakolható!

 

Sziasztok! Lassan vége az augusztusnak, bár sokan szeretnénk ezt még figyelmen kívül hagyni. A gyerekek talán még megtehetik, hogy egy picit figyelmen kívül hagyják ezt a tényt, de mi szülők már ezerrel készülünk az új tanévre. Nálunk sincs ez másként, idén már két kisiskolás gyermekkel vágunk neki ennek a kihívásokkal teli időszaknak. Szerencsére némi felkészüléssel és rákészüléssel, okos segédeszközökkel simán vesszük majd az akadályokat. Mivel a nagyobbik lányom már a harmadik osztályt kezdi, így van néhány jó tippem miket érdemes átgondolni és esetleg beszerezni egy tanévre, amik aztán nagy hasznunkra lesznek a rohanós hétköznapokon.



Táska, táska és még több táska

Nos, nőként azt kell hogy mondjam, táskából sosem elég! Anyaként is ez a véleményem és a gyermekeim is osztják velem ezt a nézetet, máris mondom, hogy miért. Iskolatáskát gondolom már mindenki beszerzett, vagy ha nem is, akkor ki van nézve az a bizonyos tökéletes darab. Ez a lényeg, erre mindenki gondol. Amire viszont nem, azok az "egyéb táskák" amikbe a minden mást pakolja a gyermek. Kell egy külön táska tornaórára, egy teniszre, egy úszásra, egy táncra és egy a rajz szakkörre is. Nálunk konkrétan ez a felállás. Azt nem tehetem meg, hogy a sportra egy tornazsákot jelölök ki, mert ha adott napon mindkettő van a gyereknek, akkor összekeveri a cuccait (tenisz cipő a salak miatt kötelezően más kell legyen, mint amit a tornateremben használnak, a tánc felszerelésről meg ne is beszéljünk...) egy helyre betuszkolni minden ruhát és cipőt elég nehézkes lenne. A gyerekhátizsák jó szolgálatot tehet ilyen esetben, egy nagyobb darab képes elnyelni talán két külön zacskózott felszerelést is, és akkor kézben máris csak egyet kell cipelni. Itt is fontos, hogy kialakításában is alkalmas legyen az adott felszerelés befogadására, egy talpig plüss hátizsákot például úszásra nem javasolnék, míg a rajzfelszerelés bedobálására pont, hogy alkalmas lenne. 



Mibe tegyem az uzsonnát?

Különösen nehéz dolguk van azoknak a szülőknek, akik nem fizetnek be menzára, és egy ételhordó uzsonnás táskát is be kell szerezni és bizony minden egyes nap megtölteni finom falatokkal (és nem otthon hagyni!).


A másik lehetőség az uzsonnásdoboz, talán ez egy kicsit egyszerűbb helyzet, bár ebben is van kihívás. Megtalálni ugyanis azt a darabot, ami megfelelő méretű, jól záródó, strapabíró és még a gyereknek is tetszik, hát nem egyszerű feladat! Jópárat elfogyasztottunk már az első két iskolai évben, és van még pár használaton kívüli darab a konyhaszekrény mélyén, így tudom miről beszélek! 


Összefoglalom néhány pontban hogy szerintem mire érdemes figyelni a választásnál, és milyen hibákat érdemes elkerülni:

  1. Bármilyen fájó is (a gyereknek) de jobb elkerülni a mesefigurás cuccokat. Nekem ezek amúgy sem a szívem csücskei, ruhákból és használati tárgyakból is tényleg csak elvétve akad nálunk ilyen, az is inkább babakorból maradt ránk. Ami az óvodát elhagyva még cuki és menő (nálunk ilyen volt a Jégvarázs összes szereplője) az lehet hogy pár iskolai hét vagy hónap után ciki lesz, vagy éppen más tetszik meg, mert az osztálytárs például a Csizmás Kandúrért van oda. Szóval nálunk maximum egy kis állatfigura, vagy természeti motívum fordul elő, de jobban szeretem az egyszerűbb dolgokat.
  2. A méretet jól kell megválasztani, és tapasztalatból mondom, az ennivalós dobozt soha ne tegyétek a könyvek mellé. Nem lett nálunk nagy gond szerencsére, de az is kellemetlen volt mikor a kekszmorzsát egyesével minden könyv lapjai közül sepregethettem ki. Szóval a táska külső zsebéhez érdemes méretben passzoló uzsonnásdobozt választani, vagy esetleg külön mindig zacskózni, bár ez utóbbit a gyermek úgyis elfelejti nap közben alkalmazni.
  3. Zárhatóság. Persze tudom, hogy minden doboz záródik, de azért nem árt megvizsgálni hogyan. Van ami a legkisebb rázkódásra ledobja magáról a tetőt. Van olyan, ami négy ponton záródik, de egy felnőttnek is kihívást jelent rápattintani ezeket a zárakat. Nekünk a felnyitható verzió a kedvencünk, az vált be, ahol a tetőt nem lehet eltávolítani a doboztól. Ez így leírva furán hangozhat - nem lehet eltávolítani...- de fontos szempont, ugyanis a doboztetők a zoknikhoz hasonlóan képesek önálló életet élni, és nem hazajönni az iskolából. Így már gondolom érted, mire gondolok :) 
+1 Tipp: nem árt, ha a doboz a nedvességet is bent tartja, gyümölcs csomagolásakor nagyon jól jön ez a funkció. Sok doboznak van gumi tömítése, ami nagyon hasznos ilyen helyzetekben.  Nálunk sokszor előfordul például az, hogy kapnak az iskolában almát egészben, amit egyik szünetben elkezd enni a gyerek, de nem ér a végére és úgy van vele, hogy később megeszi, ezért beteszi a dobozba. Ilyen helyzetben pedig nem árt, ha az almalé bent marad :)


Te beszerezted már az iskolai felszereléseket?

Anett


*a bejegyzés a Notino webáruházzal együttműködésben készült


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 

Beautycrumbs Copyright © 2011 -- Template created by Beautycrumbs -- Powered by Blogger