2023. augusztus 19., szombat

Kezdődjön gördülékenyen a tanév! - tippek és ajánló

 

Sziasztok! Lassan itt a tanévkezdés, már egyre többet gondolnak rá a gyerekek is. Elkezdtük a készülődést is, idén már két iskolás gyermekkel vágunk bele az iskolai mindennapokba. Sok mindent kellett beszereznünk, kisebb szoba átrendezést is végrehajtottunk, hiszen a sok-sok játék mellett helyet kellett szorítani a komolyabb dolgoknak is. De nem csak vásárlással és pakolgatással kell készülni erre az időszakra, sőt, talán ez lenne a legkevésbé fontos, de a fizika és szellemi felkészülést sokan elfelejtik. A Waterdrop összegyűjtött néhány hasznos gondolatot és jótanácsot a sikeres iskolakezdéshez kapcsolódóan, és mivel számomra is hasznos ötleteket tartalmaz ez a lista, gondoltam megosztom veletek is! Készüljünk együtt az iskolára :)Hogyan kezdjük gördülékenyen a tanévet?


A hosszú vakáció kaotikus időbeosztása után a szeptember gyermek és szülő számára egyaránt kihívásokkal teli időszak. Ugyanakkor az elkerülhetetlen változás remek lehetőséget tartogat az új, a család testi és szellemi fejlődését és az egészségesebb életet támogató rutinok bevezetésére. Íme néhány könnyen alkalmazható praktika, amellyel könnyebbé tehetjük az átállást és a mindennapokat.

Beszéljük át a változást
Mielőtt ténylegesen elkezdődik a tanév, beszélgessünk gyermekünkkel arról, mi vár rá az új tanévben; meséljük el, hogyan fog kinézni egy nap az iskolában, beszélgessünk a tanárokról, ovis vagy osztálytársakról, mindazokról a dolgokról, amikről tanulni fog. Próbáljuk meg bevonni őket a tervezésbe, megismerni az elképzeléseit, vágyait és félelmeit, és átbeszélni azokat. Ha van rá mód, előzetesen látogassuk meg az iskolát vagy óvodát, hogy a gyermek előre megismerkedhessen az új környezettel, és a benne lévő feszültséget átvehesse a várakozás izgalma.

Készüljünk a korai kelésre
A nyári szünet alatt természetes, ha tovább maradunk ébren. A hirtelen korai ébresztés megviseli a szervezetet, egész napos fáradtságot, rossz hangulatot, figyelemzavart okozhat. Ennek elkerülése érdekében augusztus utolsó hetétől érdemes mindennap 10-15 perccel hamarabb kelteni és fektetni a gyerekeket, hogy legyen idejük visszaszokni az iskolás hétköznapokba.

Alakítsunk ki új napi rutint
A gyerekek szeretik a rutint és a struktúrát, mivel ez biztonságot nyújt nekik. Igyekezzünk minél részletesebben megtervezni a reggeli és esti folyamatokat, ezt átbeszélni a gyerekekkel, és utána ezekhez tartani magunkat. Mindig hagyjunk időt a váratlan fordulatokra, nem tervezett feladatokra is. Egy új kívánatos napi rutin kialakítása az első időkben sok önfegyelmet igényel, de érdemes kitartani, mert a jó döntések hamar éreztetik hatásukat a család közérzetében.

Ügyeljünk az egészséges étkezésre
Hangulatunkat, fizikai és szellemi teljesítőképességünket alapvetően meghatározzák a szervezetünkbe bevitt szilárd és folyékony tápanyagok. Az egyéni igények figyelembevételével reggelire részesítsük előnyben a magas rost-, fehérje- és tápanyagtartalmú ennivalókat, mert ezek segítenek stabilizálni a vércukorszintet és fenntartani az energiaszintet az egész délelőtt folyamán.
Az uzsonnás dobozba mindig kerüljön friss zöldség és gyümölcs, és szerezzünk be egy könnyen kezelhető, cseppmentes kulacsot is, amelyet szívesen használ gyermekünk.
Vacsorára ajánlott könnyen emészthető, változatos fogásokat kínálni, és az étkezést a lefekvést megelőzően 1-2 órával lezárni. Törekedjünk a közös étkezésre, és ne akkorra időzítsük a napi képernyőidőt.
Találjunk ki 3-4-féle könnyen és gyorsan elkészíthető vagy előre elkészíthető ételt minden étkezésre, amelyet szívesen fogyasztunk, és a hétköznapokban tetszés szerint váltogathatunk.
Figyeljünk a folyadékfogyasztásra
A kiszáradás legenyhébb formája is képes fáradttá, dekoncentrálttá tenni a gyermeket. Éppen ezért fontos, hogy a reggeli rutin stabil része legyen egy jó nagy pohár víz megivása. A napközbeni folyadékpótlásra válasszunk közösen olyan kulacsot, amit a gyermek szívesen visz magával az iskolába. Ha gyermekünk számára problémát okoz a folyadékfogyasztás, kísérletezzünk különböző egészséges ízesítőkkel.
A gyümölcs- és növénykivonatokat tartalmazó Microdrink italkockák kiváló ízesítői a semleges víznek, nem tartalmaznak hozzáadott cukrot, mesterséges ízfokozót, de változatos ízükkel ösztönöznek a vízfogyasztásra. Az egyesével csomagolt minidobókocka nagyságú Microdrinkek ráadásul bárhol elférnek, és segítségükkel csapvízben feloldva pillanatok alatt finom üdítőt varázsolhatnak a gyerekek is a kulacsokba.

Biztosítsunk nyugodt környezetet
Semmi sem tud jobban hozzájárulni a gyermekek fejlődéséhez és egészségéhez, mint a nyugodt otthoni környezet. Próbáljunk meg mindennap legalább egy rövid időre kiszakadni a rohanásból, és kikapcsolódni, beszélgetni, együtt játszani, vagy ha minden szalad a házban, elmenni egy közös, nyugodt sétára.

Te hogyan készülsz az új tanévre?
Anett


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 

Beautycrumbs Copyright © 2011 -- Template created by Beautycrumbs -- Powered by Blogger