2023. október 20., péntek

5 egyszerű lépés a környezettudatos felnőttkor felé

Sziasztok! Mivel nekem is van 2 kisiskolás korú gyermekem, ezért különösen fontosnak tartom azt, hogy a környezetünkre odafigyeljünk. Szerintem a környezettudatosság elsajátítása gyermekkorban a legkönnyebb, hiszen ha már kezdettől fogva ennek megfelelően neveljük gyermekeinket, és tőlünk is ezt látják otthon, sokkal könnyebben fogadják be ezeket a gondolatokat, érzéseket. A jó példa mindig ragadós, és különösen dícséretes, ha az iskolában és a baráti körben is a környezetünk védelme fontos szerepet kap. Szerencsére nálunk ezekkel sincs gond, rendszeresen vannak a témában előadások és kirándulások is, illetve a gyerekek egymásnak is örömmel mesélik, ha valami jót tettek a természettel. Kaptam egy szuper összefogaló írást a Waterdrop-tól ebben a témában, ezt osztom most meg Veletek, mert sok hasznos gondolatot és ötletet meríthettek belőle. Hogyan váljon természetessé az ökotudatosság?

A fiatalkorban elsajátított környezettudatos szemlélettel olyan nemzedék nőhet fel, amelynek tagjai a mindennapok során természetesnek veszik a környezetük védelmét, és vezetőkként képesek felelősségteljes, fenntartható vagy éppen a Földünk számára előnyös döntéseket hozni.
Mindez azoknak a szülőknek és pedagógusoknak a felelőssége, akiket anno a környezetszennyezés elborzasztó képeivel, a klímaváltozás visszafordíthatatlan hatásaival, az állat- és növényfajok ezreinek kihalásával és hasonló rémisztő tények sokaságával igyekeztek ösztönözni környezetük védelmére. Az óriási pusztításokat látva kevesen érezték, hogy apró cselekedeteik valódi befolyással lehetnek Földünk sorsára.
Ma már az elrettentés helyett egyre nagyobb teret kap a példamutatás az olyan mindennapi életbe lassan bekúszó változásokkal, mint amilyen a szelektív hulladékgyűjtés, a napenergia használata, a bioélelmiszerek térnyerése vagy akár az elektromos autók elterjedése. Sokan csak a szülővé válást követően figyelnek fel az akár a saját gyerekkoruk óta lezajlott környezeti változásokra, és kezdenek figyelmet fordítani bolygónk védelmére.
Íme néhány hasznos tipp a Waterdrop ajánlásával, amelyekkel mindenki hozzájárulhat gyermeke környezettudatos szemléletének kialakításához:

1. Váljon természetessé
Ami otthon és a szülők számára a természetes viselkedés része, az akaratlanul is mintává válik a gyermekek fejében. Legyen a környezettudatosság a mindennapok része, gyűjtsetek szelektíven, vigyétek vissza az üvegeket, adjátok le közösen a használt olajat, próbáljatok ki csomagolásmentes üzleteket, tegyétek újra használható csomagolásba az uzsonnát, műanyag palackos italok vásárlása helyett hordjatok magatokkal kulacsot stb. Mutasd meg gyermekednek, te mit teszel a fenntarthatóságért, és ő automatikusan követni fog téged.


A Waterdrop műanyag vizes- és üdítős palackok kiváltására tervezett prémium minőségű kulacsai letisztult megjelenésüknek, kényelmes használatuknak és kiváló hőtartó képességüknek köszönhetően hamar természetes kiegészítőjévé válik a mindennapoknak.
Vízben oldódó mini italkockái kiváló alternatívát jelentenek a hagyományos palackozott üdítőkkel szemben. A gyümölcsökből és gyógynövényekből készült Microdrinkek hozzáadott cukor nélkül készülnek, laktózmentesek, gluténmentesek és nem tartalmaznak mesterséges ízfokozót.2. Beszélgessetek a témáról
A gyerekek folyamatosan fürkészik a környezetüket, és szeretnék megérteni a világ működését. Így amikor alkalom adódik, korának megfelelően beszéljetek a környezetvédelem fontosságáról, a tettek, akár saját tetteik következményeiről. Szerencsére ma már rengeteg oktatóanyag, videó áll a rendelkezésünkre, így egy-egy témára közösen is rákereshettek, együtt tanulhattok róla.

3. Látogassatok el környezettel kapcsolatos eseményekre, helyszínekre
Keressetek fel tanösvényeket, látogatóközpontokat, vegyetek részt közösségi programokon, kövessétek figyelemmel az olyan világnapokat, mint például a Föld Napja, a víz világnapja, a biológiai sokféleség nemzetközi napja stb. Ezek a programok nemcsak vidám időtöltések, hanem színesítik, bővítik a tudásotokat a minket körülvevő világról.

4. Legyetek kreatívak
Nézzetek szét az otthonotokban, és találjátok ki közösen, mit hogyan tudnátok tudatosabban használni. Műanyag zacskó helyett tegyétek az uzsonnát dobozba, műanyag palack helyett használjatok üveg- vagy acélkulacsot. A megunt tárgyakat vizsgáljátok meg, hogyan tudnátok felújítani vagy átalakítani. A kinőtt, de még ép ruhákat, már nem használt, de működőképes tárgyakat adományozzátok el, a használhatatlanná vált felesleget vigyétek el a megfelelő hulladéklerakó udvarba.

5. Sok kicsi sokra megy
Keressétek a lehetőséget, hogy jót tegyetek! Lehet spontán, lehet előre tervezett, a lényeg, hogy mindennap tegyetek valamit, amivel jobbá teszitek a környezetet, és jó érzéssel tölt el benneteket. A gyerekek szeretik jónak és hasznosnak érezni magukat, ezért ehhez csak a szülő odafigyelésére van szükség.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 

Beautycrumbs Copyright © 2011 -- Template created by Beautycrumbs -- Powered by Blogger