2022. október 8., szombat

Tartsd magad formában - ősszel is!

 

Sziasztok! Beleléptünk az ősz kellős közepébe, ilyenkor én már érzem magamon és magam körül is a lassulást, a befelé fordulást - jó értelemben - és a vágyat arra, hogy puha, és szívet melengető dolgokkal vegyem körbe magam. Ilyenkor szerintem a legtöbben már elengedjük a "nyári alakot", lazulhat a diéta és mivel a ruha úgyis sokat (mindent) eltakar, hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás nem egyenlő a diétával, és egész évben érdemes rá odafigyelni. A mai bejegyzésben arról lesz szó, mik azok a hétköznapi apróságok, amiket én ősszel/télen is alkalmazok az egészséges életmód jegyében.



Enni, vagy nem enni...?

Én mindenképpen az "ENNI"-re szavazok, valahogy a hidegebb évszak beálltával sokkal inkább kívánom a tápláló, mondhatni nem éppen egészséges élelmiszereket. Aki régebb óta követ, esetleg Instagramon is, az tudhatja, hogy igyekszem (vagyis igyekeztem...khm...) alacsony szénhidrát tartalmú ételeket fogyasztani, csak hát bejött az ősz, és bizony én is szeretek enni, így a táplálkozásomon is változtattam. Amire ügyelek az az, hogy lehetőleg délelőtt fogyasszak szénhidrát dús élelmiszereket, gondolok itt most konkrétan a péktermékekre, amiket imádok! Ráadásul nagyon sokat szoktam sütni is, kiflit, kenyeret, különböző kelt tésztás sütiket, amikből délelőtt bizony engedélyezek magamnak, persze csak mértékkel. Úgy gondolom, ha a testem (és persze a lelkem) ezeket az ételeket kívánja, akkor teljes mértékben nem szeretném megvonni magamtól, mert az mindig rossz érzést kelt bennem, és sosem tudtam úgy diétázni sem, hogy bizonyos dolgokat egyáltalán nem ehetek. Így ebben az őszi időszakban jöhet a szénhidrát délelőtt, de azért mértékkel. Mellé mindig fogyasztok friss zöldséget és persze megfelelő mennyiségű folyadékkal hidratálom a szervezetem. Szerencsére ma már sok egészséges alternatíva van az ízesített vizekre, így már tényleg nincs kifogás, inni kell! Egy menő Waterdrop üveg kulaccsal pedig lépten-nyomon van alkalmunk hidratálni, a csodaszép dizájn még inkább arra ösztönöz, hogy kézbe vegyük, és minél több folyadékhoz juttassuk szervezetünket.



Mozogjunk!

Sokan a testmozgásra úgy tekintenek, mint fogyókúrás eszközre, ami részben igaz is, de a fogyáson túl számtalan pozitív élettani hatása van. Amit én mostanában végzek, azt a köznyelv úgy hívja "szintentartás", vagyis rendszeresen mozgok, hol ezt hol azt, mert érzem, hogy a testemnek szüksége van rá. Most nem feltétlenül a súlyvesztés a célom, inkább a fittség fenntartása, a punnyadtság elkerülése, és egy egészségesebb életforma kialakítása, melynek szerves részét képezi a rendszeres testmozgás. Érdemes többféle sportágat kiválasztani, legyen az konditermi, súlyzós edzés, úszás vagy éppen gyaloglás, mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbbet, csak kitartóan kell keresni. Manapság számos fitnesz eszköz is rendelkezésünkre áll, ha valami újdonságot szeretnénk kipróbálni. Egy Spokey fittball például jó szolgálatot tehet nekünk otthon, ha egy könnyed átmozgatásra vágyunk, kellemes relaxáló gyakorlatokat is lehet végezni vele. Véleményem szerint teljesen mindegy, milyen mozgásformát választunk, a lényeg a rendszerességen van, és azon, hogy örömmel álljunk neki a gyakorlatok végrehajtásának. 



Őszi bakancslista...

...amivel mindig sikerül magam motiválni:

1. Új mozgásforma kipróbálása, ami nálam például a zumba, vagy a jóga volt. Egyszerűen kerestem egy szimpatikus videót, és otthon nekiálltam a gyakorlatoknak. De ugyan így szoktam például "térdkímélő teljes test" átmozgatós videókat is keresni, vagy ismerkedni a HIIT edzések rejtelmeivel.

2. Változatos ízekkel teljesítem a napi folyadékmennyiséget! Egyszerűen jobban esik egy szép kulacsból vagy bögréből elszürcsölni a teámat, amit van hogy kandírozott gyümölcsből készítek. Nagyon egyszerű, pár darab kandírozott gyömbért például beledobok a forró vízzel teli bögrébe, és már kész is az ízletes innivaló! De ugyan ez működik friss citromkarikával, uborkával vagy mentalevéllel is.

3. Elfogadom, hogy szükségem van a pihenésre. Igen, nálam is vannak olyan napok, amikor semmi kedvem semmihez. Ezt nagyon egyszerűen úgy kezelem, hogy elfogadom. Aznap lazítok néhány "szabályon", csak fekszem és olvasok, vagy moziban popcornt ropogtatok, ami éppen jól esik, mert ilyen napok is kellenek, minden bűntudat nélkül.


Te mit teszel ősszel az egészséged megőrzéséért?

Anett


*a bejegyzés a Notino webáruházzal együttműködésben készült.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 

Beautycrumbs Copyright © 2011 -- Template created by Beautycrumbs -- Powered by Blogger