2022. június 7., kedd

Napozás okosan - ezért kell fényvédőt használni mindenkinek!

 

Sziasztok! Beléptünk végre a nyárba, többet vagyunk a friss levegőn, kirándulunk, strandolunk és itt a kerti partyk ideje is. Valamint a megfelelő fényvédelemé! Szerintem nem lehet eleget hangsúlyozni mennyire fontos óvni a bőrünket a nap káros sugaraitól, és azt is ki kell emelni, hogy erre minden életkorban nagyon oda kell figyelni. Hoztam egy kis összefoglalót arról, mivel néz szembe a bőrünk minden egyes pillanatban, mikor a nap fényével érintkezik, és milyen tippek, praktikák váltak be nekem, amivel óvhatom a bőröm egészségét.



Erősítsd a bőröd

Egy sérült felület mindig sokkal jobban ki van téve a káros külső hatásoknak, így van ez a bőrünkkel is. Ha száraz, repedezett, vízhiányos az máris egy rossz kiinduló pontnak számít, súlyosbítja a kár mértékét is. Ezért fontos, hogy megfelelően hidratáljuk a bőrt, ami elsődlegesen belülről történik, vagyis a napi folyadékbevitel során belülről hidratáljuk az egész testünket, így a bőrünket is. Megéri erre odafigyelni, és ha nem is látszik egyből a hatása, de kitartani mellette és ha kell, jöhet egy szuper hidratáló testápoló is. Az is hasznos, ha időnként hámlasztást is végzünk, ennek során az elhalt hámsejtek könnyedén le tudnak válni a bőr felszínéről. Nem kell semmi extra kezelésre gondolni, egy puha pamut törölközőt ha vízbe mártasz, és ezzel "dörzsölöd" át finoman a bőröd, máris elvégeztél egy gyengéd fizikai hámlasztást, amely akár az egész testedre alkalmazható is. Ez tehát a fizikai rész, természetesen vannak kémiai hámlasztók is, de hogy őszinte legyek, nekem eddig nem váltak be (bár csak arcon próbáltam), de a kísérletező kedvűek ezekkel is tehetnek egy próbát. 

Azt tudtad, hogy az UVA sugarak akadálytalanul jutnak át a felhőkön és a szmog rétegein is? És azt, hogy az UVA sugarak az üvegen és így az ablakokon is áthatolnak? Mivel az UVA sugarak bejutnak a bőr alsóbb rétegeibe is, így nagyrészt neki köszönhető a nap okozta bőrkárosodás, úgy mint a korai bőröregedés, napallergia, szem és retina károsodás valamint a melanoma is.


Napozási praktikák

Mint mindenben, itt is előny a fokozatosság, jó ha már előre rákészülünk a napsütéses órák intenzitásának növekedésére, és nem éri váratlanul a bőrünket az UV sugárzás. Dél és 15 óra között nem ajánlott a napon tartózkodni, bár ezen idősávon kívül is jól meg kell gondolni mennyi időt töltünk tűző napon. Először mindig csak árnyékban napozz, az ugyanis egy tévhit, hogy árnyékban nem lehet lebarnulni, de bizony hogy le lehet! Sőt, egy fa árnyékában, ahol a leveleket folyton mozgatja a szél, nem is vagy állandó takarásban, erre is érdemes odafigyelni, és az árnyékban is ajánlott a napkrémek használata. Ez már egészen biztosan az az időszak, amikor nem elegendő egy városi sétához sem, ha a nappali arckrémünkben van egy kis fényvédő, ideje beruházni egy direkt erre a célra kitalált, arcra való termékre. Én mindenben a maximális faktorszámra esküszök, semmivel sem könnyebb/szebb egy SPF30-as krém mint ugyan abból az 50 faktoros, általában ha egy adott márka terméke jól kenhető és szépen beszívódik a 30-as faktorral, akkor abból az 50-es is jól kezelhető lesz. Szerintem érdemesebb a magasabb védelmet adó, magasabb faktorszámú terméket választani az arcunkra is. A kémiai fényvédők a bőrbe beszívódva fejtik ki hatásukat, hosszabb hatásfokkal rendelkeznek, mint a fizikai fényvédők, és sokkal könnyebben kezelhetők is, kevésbé lesz "fehér" a végeredmény, én ezeket a termékeket részesítem előnyben, számomra ezek kellemesebb viseletet eredményeznek.




Idén az Uriage Bariésun védő spray-t használjuk családilag, amit arcra és testre is lehet használni, SPF50 fényvédő faktorral hatékonyan veszi fel a harcot a káros napsugarak ellen, az UVA és UVB sugárzástól is óvja a bőrt. Ez egy könnyed, fluid állagú krém, amit a szórófejes kiszerelésnek köszönhetően még a gyerekek is egyszerűen fel tudnak vinni a bőrükre, és szépen el is tudják dolgozni azt. Mivel fizikai fényvédőről van szó, így a világos ruhákon foltot hagyhat, ezért érdemes a textíliáktól távol tartani, személyes tapasztalatom alapján csak a hófehér ruhák vannak veszélyben, néhány pólónkon hagyott már nyomot, de ahol gyerek van, ott folt is van általában, nem csak a fényvédőtől :) Arcra is ezt szoktam nekik felkenni, szerencsére semmilyen irritációt nem okozott. Van ennek egy hagyományos, tubusos változata is, amit az oviba vittem be, hogy be tudják kenni a kisebbiket délután, mikor kimennek játszani az udvarra, és az a változat is pont ugyanolyan jó, mint a spray. Szerencsére a gyerekek azt látják tőlünk is, hogy kenjük magunkat napvédővel, így ők is serényen kenegetik magukat és biztatják egymást is ennek a használatára, így ezen a téren is megéri jó példával járni előttük.


Ti milyen fényvédőt használtok mostanság?

Anett


*a bejegyzés a Notino webáruházzal együttműködésben készült


1 megjegyzés:

bokorbogi93 írta...

Bioderma photoderm kid 50 faktorosat, nekem simán jó arcra is egy kis púderrel. Ami a legjobb, hogy a férjem is szereti :D.

Megjegyzés küldése

 

Beautycrumbs Copyright © 2011 -- Template created by Beautycrumbs -- Powered by Blogger