2021. június 14., hétfő

Tippek napallergia ellen (vagy annak kezelésére)!

 

Sziasztok! A mai bejegyzésben egy meglehetősen aktuális témáról lesz szó, amellyel szerintem már mindenki találkozott valamilyen szinten, ez pedig nem más, mint a napallergia. Ha nem is Te magad szenvedsz ettől a betegségtől, akkor biztosan ismersz olyat, akinek megkeseríti az életét ez a nem is olyan kis kellemetlenség.Mi az a napallergia?

A bőr megnövekedett fényérzékenysége, melyre nagyon oda kell figyelni, mert hosszabb távon súlyos következményekkel is járhat. Kialakulása nem bőrtípustól függ, bár sokkal gyakrabban tapasztalják meg a fehér bőrűek ezt a kellemetlen jelenséget, de ez nem jelenti azt, hogy például akinek gyorsan tud barnulni a bőre, az egyszer csak nem lehet allergiás is. Pont ezért fontos, hogy mindenki tisztában legyen ennek a dolognak a komolyságával és lehetséges következményeivel. Az, hogy mitől alakul ki ez a fajta allergia, elég összetett, és tulajdonképpen a mai napig nem lehet tudni a pontos választ rá, lehet hogy maga a napfény a kiváltó ok, és vele együtt az UV sugárzás, de lehet, hogy az egyes kozmetikumok is hozzájárulnak a dologhoz.


Mik a tünetei?

Sajnos ezt testközelből is tudom mondani, nálunk mik szoktak jelentkezni, már a legelső, tavaszi napsütéstől is, ugyanis a nagyobbik lányom napallergiás. Mikor megjelennek a tavasz első napsugarai, amikor még azt hinnénk "hűvös van", neki már akkor megjelennek az első tünetek. Amikor kimegy játszani a kertbe pólóban, a póló vonalánál a nyakán és a karján meg is jelennek az első kis csalánkiütések. Itt még csak márciusnál járunk körülbelül, amikor én még bőven pulcsiban vagyok kint, és nem is gondolnám, hogy egy kis labdázásból bármi is lehetne. Itt meg is említeném, hogy egyre hamarabb jelentkeznek az első tünetek, tehát már egyáltalán nem kell hozzá, hogy 25 fok legyen, és egész nap kint tartózkodjon. A másik ami megfigyelhető nálunk, hogy az arcán nem jelentkeznek a tünetek, gondolom azért, mert ott a bőr egész évben ki van téve a napsugárzásnak, az UV-nak, így ellenállóbb velük szemben, míg ugye ha lekerül a hosszú ujjú, egyből működésbe lép az allergia. Ezt a csalánkiütést viszkető, égő érzés is kíséri, ezért mindig valami hűsítő termékkel kezelem le a helyzetet. De inkább a megelőzés!


Így előzd meg!

A tüneti kezelés előtt jobb a megelőzésre fókuszálni, így megelőzhető a bőr komolyabb károsodása, és az allergia súlyosbodása is. Azt figyeltem meg, hogy ha száraz a bőre, sokkal hajlamosabb lesz az irritációra, ezért év közben is mindig odafigyelek a testápolásra, és bizony a gyerekeim bőrét is rendszeresen hidratálom. Nyugi, nem minden nap, és nem is "akármivel", olajos tusfürdőt használnak az esetek 80%-ában, azon kívül persze jöhet az Elzás habfürdő és társai :) valamint az aloe vera gél is állandó lakója a fürdőnknek. A megelőzés másik fontos eleme a megfelelő fényvédő használata, amit már az első tavaszi napsugarak megérkezésekor el kell kezdeni kenni. 

Mi évek óta Bioderma napvédőket használunk, sosem csalódtunk még benne, hatékony védelmet nyújt, hidratálja a bőrt és hosszan tart. Most két fajta is van itthon, az egyik a Photoderm KID Lotion, amit az arcukra kenek, mert nagyon sűrű krém, és ezt ha reggel felkenem, oviba indulás előtt, akkor bízhatok abban, hogy esetleg még a délutáni játszás idejére is valamicskét véd. Tudom, hogy újra kell krémezni minden naptejet, de az oviban nem vagyok velük, és hát más meg nem csinálja meg. A nagyobbiknak szoktam mondani, hogy kenje be az arcát is (van bent is napteje) de már annak is örülök, ha a nyaka, keze eszébe jut. Szóval kell a reggeli extra kenés! A másik naptejünk pedig a Photoderm KID Spray, amit azért szeretek, mert spray kivitelű, csak bespriccelem és kenem, a másik pedig, hogy könnyed állagú, így hamar beszívódik, nem ragad, a homok sem tapad bele, szóval pont ideális gyerekeknek.


Nálatok van napallergiás a családban?

Anett


*a bejegyzés a Notino-val együttműködésben készült.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 

Beautycrumbs Copyright © 2011 -- Template created by Beautycrumbs -- Powered by Blogger