2021. február 3., szerda

Amikor hiába várod a fogtündért | Fogápolási tapasztalataink

 

Sziasztok! Mivel hamarosan harmadszor is felénk kanyarodik a fogtündér (Szofi fogváltása miatt) így gondoltam mesélek Nektek arról, milyen a viszonyunk a fogápolással, mit szólnak ehhez az egészhez a gyerekek, mit tartunk mi szülők fontosnak ebben az kérdésben.



Szerencsére abban egyetértünk szülőtársammal, hogy már a kezdetektől nagyon fontos a gyerekek fogápolása. Sajnos mindketten küzdünk fogproblémákkal (bevallom én a leginkább...) amik egyrészt abból adódnak, hogy gyermekkorban nem volt meg az a "nyomás vagy kényszer" ami kialakította volna bennünk ennek az egésznek a jelentőségét, fontosságát és hosszú távú hatásainak ismeretét. Mint tudjuk, egy (jó) szokás kialakításához rengeteg idő, türelem és gyakorlás kell, nincs ez másként a fogápolással sem, tehát ha már egészen pici korban erre tanítjuk (és számon is kérjük) gyerekeinket, akkor jó eséllyel évek múltán mindez hétköznapi rutinná válik náluk. Ennek a rutinnak a kialakításán dolgozunk mi minden egyes nap, de őszinte leszek, nem minden nap sikerrel! Erről is mesélek majd :)

Mit, mikor és hogyan használunk?

Az első és legfontosabb dolog, hogy már az első egészen picike tejfog megjelenésekor kezdjük el mosni a a baba fogát! Nem kell ehhez semmi extra felszerelés, elegendő egy puha (tiszta, pamut) rongy amit az ujjunkra teszünk és finoman áttöröljük vele a fogacskát. Igen, rá fog harapni, méghozzá teljes erejéből, amitől majd' össze ..... esel, főleg ha a körömágyad találja el, de ez van, csinálni kell, mosolyogni, nem leszidni ezért, elfogadni, hogy ez az ösztönös viselkedése. Aztán a későbbiekben már fontos lesz az életkornak megfelelő fogkefe kiválasztása, ahol igazodjunk a gyermek igényeihez, adottságaihoz. Szerencsére ma már széles a választék nekik való fogkefékből, vannak mesehősös, színes, tarka, cuki példányok is belőle, az is egy jó taktika lehet, ha elvisszük magunkkal a gyermeket és engedjük, hogy ő válasszon magának. Elsőre lehet, hogy felnőtt fogkefét fog levenni a polcról, de ezt vehetjük jó jelnek is, mivel ha sokat látja tőlünk, hogy mi mivel és hogyan mossuk a fogunkat, neki is az fog kelleni, és ő is úgy akarja majd csinálni. Én azt vallom, hogy a hatékony tisztításhoz és a megfelelő ápoláshoz nincsen szükség különleges (és drága) eszközökre, csupán a rendszerességre és az alaposságra. A kedvenc márkám éppen ezért a Colgate, nagyon széles a kínálata fogkrémekből és fogkefékből is, mindenki megtalálhatja a számára a megfelelőt. És itt most bevallok valamit, nekem a csíkos fogkrémek a "gyengéim", tudjátok, ami több színű mikor kinyomod a tubusból. Na, ha épp nincs ilyen Colgate-ből az üzletben (ilyen ritkán, de előfordul), vagy meglátok valami más márkánál ilyen újdonságot, akkor elcsábulok és megveszem a más márkát is. 



A másik fontos dolog a tettek mellett, a szavak ereje. Sokat kell beszélni, mesélni a gyerekeknek arról, hogy miért fontos a fogápolás. Nem csak az esztétikum a lényeg, persze az jobban a "szemünk előtt van", de fontos azt is tudniuk, hogy egy beteg fog mennyi fájdalommal és küzdelemmel jár. Egy szájüregi gyulladás mennyi más egyéb bajt okozhat a testünkben, gondoljunk csak a hajhullásra például. Természetesen az életkoruknak megfelelő történeteket meséljünk, szerencsére ma más sok mesekönyv is foglalkozik ezzel a témával, így ha nehezen jönnek a saját szavak, vagy bizonytalan vagy azt illetően, mi az amiről kellene mesélni és hogyan, akkor válassz a témába vágó mesekönyvet.


Hogyan hozzuk meg a gyerek kedvét a fogmosáshoz?

A legegyszerűbb, ha együtt mossuk a fogunkat. Ha látja, hogy mi is rendszeresen végezzük, akkor ez egyrészt hétköznapi dolog lesz, másrészt olyan felnőttes és komoly. Hiszen ha látja, akkor sokkal jobban rögzül maga a cselekvés ténye, és annak kivitelezése is, és ha még beszélünk is róla - akár saját példánkon bemutatva - akkor duplán is rögzülhet ennek fontossága. A gyerekek azt is szeretik, ha kipróbálhatják a felnőtt fogkrémet (ezt csak bizonyos kor fölött ajánlom, és csak kis mennyiségben) véleményem szerint, ha olykor úgy kívánja a gyerek akkor kaphat egy borsónyit a miénkből, mivel a mentol nem szokott a kedvenc ízük lenni, így ritkán esik meg a dolog. Próbálkozhatunk valami menő, új kütyüvel is, a szónikus fogkefe egy viszonylag új dolog, nem nagyon terjedt még el, viszont nekünk felnőtteknek is jó szolgálatot tud tenni. Nagyon kíméletes és alapos tisztítást végez, nem rotációs mozgással tisztít, hanem a sörték gyors rezgésével, így sokkal kíméletesebb a fogínyhez. 



Ti milyen praktikával veszitek rá a gyereket a fogápolásra?

Anett



*a bejegyzés a Notino-val együttműködésben készült


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 

Beautycrumbs Copyright © 2011 -- Template created by Beautycrumbs -- Powered by Blogger