2020. március 20., péntek

Egy jó társasjáték 3 ismérve + ajánló!


Sziasztok! Nálunk alapból nagyon kedvelt időtöltés a társasjátékozás, szerencsére már mindkét gyermekünk elég nagy ahhoz, hogy akár együtt, négyesben is tudjunk játszani valami izgalmas játékot! Sok társasjátékot ismerünk gyermekkorunkból, és persze sokat szoktunk nézelődni a boltok polcain is, és ajánlásokat olvasgatni különféle online felületeken, mégis azért valamilyen szinten eléggé lutri jó társasjátékot találni ma a piacon. Ma azt szeretném megosztani veletek, hogy szerintem milyen egy jó társasjáték, és hogy mi mivel játszunk mostanában!
A társasjáték ahogy a nevében is benne van, arra szolgál, hogy társaságban játsszunk vele. Tehát társas tevékenység, ahol - jellemzően kisebb gyermek(ek) esetében - a szülőnek is részt kell vennie a játékban. Ez itt már ad is egy csavart a dolognak, ugyanis mi az olyan játékokat szeretjük, amit mi felnőttek is örömmel játszunk.

1. Legyen élvezhető felnőtt fejjel is!


Tudom, nem prioritás, hiszen a gyerek az első, mégiscsak az ő játéka, stb, de valljuk be őszintén, hány olyan játék van az állományunkban, amit ki nem állhatunk? Gondolok például a zenélős dolgokra ugyebár... mondjuk szerencsére az enyéim sosem akarnak velem együttest alapítani, így ez nálunk nem minősül társasjátéknak. Én az olyan játékokat szeretem, amikben van egy kis logika, lehetőleg nem versengős, nincs benne első helyezett, ráérnek még az életük során elsők/sokadikak lenni. Szeretem, ha egy játék többféleképpen is játszható, ha van hozzá normális leírás, amiben sok hasznos tippet is kaphatunk arra vonatkozóan, hogyan lehet kihozni belőle a maximumot.

Mivel az én gyermekeim még viszonylag kicsik - 5 és 3 évesek a lányaim - ezért inkább az offline játékok híve vagyok. Semmit nem játszanak telefonon vagy tableten, a TV-t is igyekszem limitálni, de nem mondom hogy sosem kerülnek képernyő elé! Szoktunk mesét nézni, Youtube-on kreatívkodós ötleteket meríteni, ismerik a Viber-t, mert a családon belül használjuk kommunikációra, tudják hogyan kell fényképet készíteni a telefonnal, és a nagyobbik már felfedezte a kijelzőn megjelenő opciókat is, így tud rá rajzolni, vagy épp matricákat tenni. Nekünk ennyi most úgy érzem elég is, nem akarom és nem is tudom teljesen kiiktatni az életünkből a kütyüket és a TV-t, hiszen mi is használjuk, mi is nézzük, és hát ez a jövő, a technikát nem lehet kizárni az életünkből, és nem is érdemes szerintem. 

2. Mi legyen a képernyőn?


Igyekszem olyan műsorokkal lekötni őket a kijelző/képernyő előtt, ami nekik való! A kedves, rövid mondókákat szerencsére mindketten szeretik, mint ahogy az éneklés és a tánc is a kedvenc tevékenységeik között van. Sokat tanulnak a bölcsiben és oviban is, így én már nem igazán tudok nekik újat tanítani, ezért jó ha találok valami újat, valami mai darabot, ami vicces és rímes is, így könnyen megjegyezhető számukra. A tánc pedig nem csak megmozgatja őket, hanem javítja a koordinációs készségüket és tartásukat is, ritmusérzéket fejleszt és hát én is imádom, így gyakran szoktunk együtt táncolni is.

Ma már minden játék fejlesztő, amivel én egyet is értek, hiszen gondoljunk csak egy egyszerű színes ceruzára, mennyi mindent lehet vele kezdeni a rajzoláson kívül! Színeket tanulhatunk vele, lehet belőlük tornyot építeni, párkeresőzni meg még ki tudja miket, egyszerre több területen is fejleszti a gyermekeinket. Fontos, hogy a korosztályuknak megfelelő játékokat válasszunk, és testvérek esetén ahogy egyre nőnek (és kezdenek egymáshoz nőni) az is fontos, hogy együtt is tudjanak vele játszani. Ez talán a legnehezebb dolog, mert amit egy 3 éves már ért, vagy ami őt leköti, az talán egy 5 évesnek már unalmas lehet. 

3. Kicsinek és nagynak egyaránt élvezhető


Ilyen szempontból mi szerencsések vagyunk, mert az én nagyobbik lányom kitűnő tanárnéninek bizonyul, élvezettel vezeti be a kishúgát az egyes játékok rejtelmeibe. Igen, sokszor olyanokba is, amik a kicsinek még nem valók, ezért igyekszem olyan játékokat tenni eléjük, amikkel mindketten tudnak foglalatoskodni. Általában együtt kezdjük el a játékokat, figyelik mit hogyan csinálok, mi a "feladat" benne, majd ahogy belejövünk a játékba, már azt veszem észre, hogy már csak kettejük között megy a folyamat. Aztán persze újra be kell kapcsolódnom, hiszen még viszonylag kicsik, és nem nagyon vannak el egyedül, szóval nehogy azt higgyétek hogy reggel leteszem őket egy tál kirakó elé és délutánig ott vannak. Szerintem ez ilyen életkorban még nem is elvárható tőlük, főleg a kicsitől, pedig most a "homeoffice" időkben milyen szuper lenne.

Szóval ezeket a szempontokat szoktam én figyelembe venni egy társasjátéknál, szerintem a mai kínálatban elég nehéz amúgy szép, jó, normális, stb játékokat találni, olyat ami tényleg érdekli is a gyereket, és lehetőleg hosszú távon, ami tényleg évekig el tud minket kísérni és esetleg még hasznos "tudást" is ad a gyereknek. Hoztam egy ajánlót is így a bejegyzés végére, ezt a játékot mi is csak idén ismertük meg, de egyből a kedvencünk lett, mert mindhárom fenti kritériumnak megfelel.

Ami mindhárom kritériumnak megfelel - SzókiMondókaA SzókiMondóka játékcsomagját - ami tényleg egy komplett csomag! - tavasszal kaptuk, hogy ismerkedjünk meg vele, és bár előtte utána néztem mi is ez, mégis meglepődtem mikor a dobozt kinyitva tényleg egy komplett, jól megtervezett összeállítás fogadott. Ez egy olyan interaktív, készségfejlesztő játékcsomag 2-6 éves gyermekek számára, amelynek segítségével megismerhetik az őket körülvevő világot. A hozzánk érkezett csomag a család témakörével foglalkozik, a hozzá kapcsolódó szavakat képi formában is megismerteti a gyerekekkel, valamint ez a témakör köszön vissza a benne található mesekönyvben és a kisfilmen is.Merthogy igen, ehhez a szetthez jár egy DVD is, ami szerintem különösen szuper, hiszen ahogy fentebb írtam, nem tudjuk és nem is akarjuk a képernyőt teljesen kizárni a gyerekek életéből, csak hát jó megválogatni hogy mikor és mi szegezi őket oda elé. Ezen a lemezen egy zenés, interaktív kisfilm található, ami családi környezetben játszódik, tehát élő szereplős mese, amit különösen kedvelek mert ritka az ilyen! Rengeteg zene, mondóka található rajta, valamint táncra is buzdít, így a mozgáskultúrát is fejleszti, és nem az a klasszikus "ülj egy helyben és bambulj" típusú mese.


A mesekönyv sem az a klasszikus darab, érdekes feladatok és mondókák, énekek is vannak benne!

A szókártyák már az egészen kicsiknek is segítséget nyújtanak a szavak és a beszéd felfedezéséhez, és mivel képek is kapcsolódnak hozzájuk - a kárnyák másik oldalán, illetve a hozzá tartozó mesekönyvben és a kisfilmben is - így hamar rögzülnek és beépülnek a szókincsbe. A gyerekek szívesen forgatják a kártyákat és nagyon hamar megtanulják melyik szó mit jelent, a nagyoknál elkezd kialakulni az írás iránti vágy is, így tényleg a kicsitől a nagyig mindenkinek izgalmas időtöltést ad ez a kis szett.Az én kedvencem még a részletes szülőknek szóló leírás, amiben korosztályonként vannak tippek, milyen játékokat játszhatunk a kártyák, a könyv és a kisfilm segítségével. Bemutatja, ezek hogyan tudnak életkor szerint egymásra épülni, hogyan egészítik ki egymást és milyen készségeket lehet a segítségükkel fejleszteni. Tényleg egy összetett, komplex játékcsomagról van tehát szó, ami hosszú időre társunk lehet abban, hogy minőségi játékidőt tölthessünk együtt a gyerekekkel.

Nézzetek szét a többi játékcsomag között is a webáruházban, mert rengeteg hasznos, ismeretterjesztő kiadvány is van készleten, mint például a hulladékmentes élet, vagy az óvoda témaköre, amihez tudom hogy sokszor kell egy kis segítség a gyerekeknek a megértéshez, és persze néha a szülőknek is a téma átadásához, mert nem mindig könnyű valamit a gyerekek nyelvén átadni.


Ti milyen játékokkal szerettek játszani?
Anett

* a bemutatott játékot a SzókiMondóka csapata biztosította számunka, amit ezúton is nagyon köszönünk!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 

Beautycrumbs Copyright © 2011 -- Template created by Beautycrumbs -- Powered by Blogger